rechtsgebied

Arbeidsrecht

Als werknemer kan het zijn dat u te maken krijgt met (een van) de volgende zaken:

  • een ontslag
  • een ontslag op staande voet
  • een opzegging van uw arbeidsovereenkomst door de werkgever
  • een non actiefstelling
  • een vaststellingsovereenkomst
A. Ontslag of ontslag op staande voet: wat kunt u doen?

Als de werkgever u ontslaat, is het zeker belangrijk dat u laat controleren of het gegeven ontslag wel voldoet aan de wettelijke vereisten. Immers, als u een contract hebt voor onbepaalde tijd, kan de werkgever u niet zo maar ontslaan. Daarvoor gelden strenge eisen en u hebt er alle belang bij dat u tegen uw ontslag in gaat. U kunt hiervoor best juridische hulp inschakelen en u laten adviseren.

B. De werkgever zegt mijn arbeidsovereenkomst op?

Het kan niet altijd dat een werkgever uw arbeidsovereenkomst opzegt, ook niet indien u een contract heb voor bepaalde tijd. Het is belangrijk dat u dit goed nakijkt, immers bij onregelmatige opzegging kan UWV beslissen dat u geen recht hebt op een uitkering.

C. Non-actiefstelling of schorsing

Soms vindt de werkgever het nodig dat u als werknemer op non-actief wordt gesteld. Dit betekent dat u een (tijdelijk) verbod opgelegd krijgt om uw werkzaamheden uit te voeren. Dit doet de werkgever bijvoorbeeld wanneer hij een nader onderzoek wenst te doen bij bijvoorbeeld een vermoeden van misdragingen van u als werknemer. Ofwel er sprake is van een ernstige verstoring van de arbeidsrelatie, ..

Uiteraard moet de werkgever een gegronde reden hebben om deze maatregel op te leggen, welke sowieso schriftelijk dient te worden medegedeeld aan de werknemer.

Wat kunt u doen?
Wanneer u het niet eens bent met de non-actiefstelling (schorsing), kunt u schriftelijk bezwaar aantekenen bij de werkgever. Indien u eerst zelf bezwaar wenst te maken, kunt u via het juridisch loket hier een voorbeeldbrief voor downloaden. Lukt dit niet dan wel trekt de werkgever niets aan van uw bezwaar, kunt u contact opnemen om u hierbij te laten bijstaan. Via een kort geding procedure kunt u de rechter verzoeken over te gaan tot opheffing van de schorsing c.q. non-actiefstelling.

D. Een vaststellingsovereenkomst, wat nu?

Samen bekijken wij uw situatie en of een einde aan uw dienstverband wel datgene is wat wenselijk is. Indien dit zo is, dient het voorstel van de werkgever nagekeken te worden en dienen vragen te beantwoord te worden als:

  • Is de berekening van de transitievergoeding juist?
  • Mag ik een vaststellingsovereenkomst tekenen als ik ziek ben?
  • Heb ik recht op een WW-uitkering?
  • Wat valt allemaal onder de eindafrekening? Wat met uw vakantiedagen?
  • Is de (fictieve) opzegtermijn wel correct?
  • Wat als u een andere baan op het oog hebt, maar nog geen overeenstemming hebt bereikt over de vaststellingsovereenkomst?
  • Welke onderhandelingsruimte is er?

Een ieder die nog nooit een fout heeft gemaakt, heeft nooit iets nieuws geprobeerd.

Albert Einstein

natuurkundige

Het is de stand van de zeilen, niet de richting van de wind die bepaalt welke weg we zullen gaan.

Jim Rohn

Amerikaans ondernemer en motivationeel schrijver